Fotoğraf: İngiltere Araştırma ve İnovasyon
Asopress - Araştırmacılar ilk kez kanserin büyümesini sağlayan bir proteindeki önemli bir ara yüzün daha etkili tedaviler için bir hedef olabileceğini gösterdiler.
Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi (STFC) Merkezi Lazer Tesisi (CLF) tarafından yürütülen çalışmada, mutasyona uğramış bir proteinin kendisini hedef alan ilaçlardan kaçmasına yardımcı olan yapısal ayrıntılarını belirlemek için gelişmiş lazer görüntüleme teknikleri kullanıldı.
Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, gelecekte daha etkili ve uzun ömürlü kanser tedavileri için yapılacak araştırmalara zemin hazırlıyor.
Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü (EGFR), hücrelerin yüzeyinde bulunan ve hücreye büyümesini ve bölünmesini söyleyen moleküler sinyalleri alan bir proteindir. Bazı kanser türlerinde, mutasyona uğramış EGFR kontrolsüz büyümeyi uyararak tümörlere neden olur. Çeşitli kanser tedavileri, tümör oluşumunu önlemek için mutant EGFR'yi bloke eder ve inhibe eder, ancak bunlar sınırlıdır, çünkü sonunda kanserli hücreler genellikle tedaviye dirençli başka EGFR mutasyonları geliştirir.
Şimdiye kadar, bu ilaca dirençli EGFR mutasyonlarının tümör büyümesini tam olarak nasıl yönlendirdiği anlaşılamamıştı. Bu da onları hedef alan tedaviler geliştirme yeteneğini engelliyordu.
CLF'deki bilim insanları son çalışmada, akciğer kanserine katkıda bulunduğu bilinen ilaca dirençli bir EGFR mutasyonunun süper çözünürlüklü görüntülerini elde ettiler. Bu, STFC tarafından bu amaç için geliştirilen ve Fotosoldurma ile Florofor Lokalizasyon Görüntüleme veya FLImP olarak adlandırılan gelişmiş bir lazer görüntüleme tekniği kullanılarak elde edildi.
FLImP analizi, iki nanometre kadar küçük yapısal ayrıntıları ortaya çıkardı ve ilaca dirençli EGFR mutasyonundaki moleküllerin nasıl etkileşime girdiğini ilk kez bu düzeyde bir hassasiyetle gözler önüne serdi.
Cenevre Üniversitesi (UNIGE) Biyomoleküler ve Farmasötik Modelleme Grubu tarafından yapılan ek analizlerde, FLImP analiziyle birlikte mutant EGFR komplekslerinin atomistik ayrıntılarını sağlayan gelişmiş bilgisayar simülasyonları kullanıldı. Bu sayede ekip, mutasyona uğramış ve sağlıklı EGFR'nin yapısal ayrıntılarını karşılaştırarak, tümör büyümesi için kritik olan ilaca dirençli mutasyonda etkileşime giren moleküller arasındaki arayüzleri belirleyebildi.
Çalışmayı yöneten CLF Ahtapot Grubu Lideri Profesör Marisa Martin-Fernandez şunları söyledi: "Bu bulgu, CLF ve ortak kurumlarımızda yıllarca süren araştırma ve teknolojik gelişimin doruk noktasıdır ve ileriye dönük kanser araştırmalarının gidişatını değiştirme potansiyeli konusunda son derece heyecanlıyız. Bu arayüzün etkili bir terapötik hedef olduğu kanıtlanırsa, çok ihtiyaç duyulan tıbbi ilaç geliştirmeye tamamen yeni bir yaklaşım sağlayabilir."
Ekip daha sonra kültürlenmiş akciğer hücrelerinde ve farelerde ilaca dirençli EGFR'ye yeni keşfedilen arayüzlere müdahale eden ek mutasyonlar kazandırdı.
Bu deneylerde, ek EGFR mutasyonlarından birinin kanser büyümesini engellediği ve farelerde tümör gelişmediği gösterildi; bu da bu EGFR mutasyonunun kanseri teşvik etme yeteneğinin gerçekten de bu arayüzlere bağlı olduğunu gösteriyor.
Asopress - medicalxpress
Tepkiniz Nedir