Sakarya Meydan Muharebesi Nedenleri & Sonuçları

Kurtuluş mücadelesinin istenen şekilde ilerleyebilmesi için Mustafa Kemal’e başkomutanlık yetkisi verilmiştir. Bu yetki çerçevesinde ön hazırlıklar ile ileriki dönemlerde yapılacak olan savaşlar için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır Tekâlif-i Milliye Emirleri, uygulanması ve sonuç bulması açısından Sakarya Meydan Muharebesi’ne yetişmiş olan emirler arasında yer almaktadır. Emirler çerçevesinde Türk askerinin toparlanması ve yeni savaşlara maddi ve manevi olarak […] The post Sakarya Meydan Muharebesi Nedenleri & Sonuçları appeared first on Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi Barış & Ateşkes Antlaşmaları.

Sakarya Meydan Muharebesi Nedenleri & Sonuçları

Kurtuluş mücadelesinin istenen şekilde ilerleyebilmesi için Mustafa Kemal’e başkomutanlık yetkisi verilmiştir. Bu yetki çerçevesinde ön hazırlıklar ile ileriki dönemlerde yapılacak olan savaşlar için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır Tekâlif-i Milliye Emirleri, uygulanması ve sonuç bulması açısından Sakarya Meydan Muharebesi’ne yetişmiş olan emirler arasında yer almaktadır.

Emirler çerçevesinde Türk askerinin toparlanması ve yeni savaşlara maddi ve manevi olarak hazır hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu çerçevede halkın sahip olduğu kaynaklardan ordunun da istifade edebilmesinin kapıları aralanmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi bu şartlar altında 23 Ağustos 1921 yılında başlamıştır.

Sakarya Meydan Muharebesi Nedenleri

Sakarya Meydan Muharebesi nedenlerinden biri de Kütahya – Eskişehir Savaşları’nda yaşanan yenilgi olarak gösterilmektedir. Ordunun yenilmesinin ardından Sakarya Nehri’nin doğu kısmına çekilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Türk askerlerin geri çekilme hareketi neticesinde Yunanların kendilerine olan güvenleri de artmıştır. Güven artışı sonrasında Yunanlar hedeflerini Ankara olarak belirleyip plansız bir şekilde hareket etmeye başlamışlardır. Mustafa Kemal’de bu durumdan yararlanarak onlara son bir karşılık vermek istemiştir.

Attan düşüp kaburgalarını kırmasına karşın harekât yönetimi konusunda kararlılığından taviz vermeyen Mustafa Kemal Paşa, savaşın idaresini büyük bir başarı çerçevesinde gerçekleştirmiştir.

Sakarya Meydan Muharebesi Safhaları

23 Ağustos 1921 yılında başlayan Sakarya Meydan Muharebesi safhaları 4 adettir:

  1. İlk safha Yunan ordusunun ilerlemesi ile başlamaktadır. Bu sırada Türk ordusu, Yunanların ilerlemelerine izin vererek Sakarya Nehri’nin doğu kısmına kadar geri çekilmiştir.
  2. Savaşın ikinci safhasında ustaca hamlelerle Yunanlıların asıl hedefleri olan Ankara’dan uzaklaştırılmaları sağlanmıştır. Kaldıkları yerlerde daha zayıf birliklerini bırakan Yunanlılar asıl birlikleri ile güney bölgesine doğru ilerlemeye devam etmişlerdir.
  3. Savaşın üçüncü safhası içerisinde kanlı çatışmaların yapıldığı bilinmektedir. Savunma hatlarından içeri sızmak isteyen Yunan birliklerine bu aşamada büyük kayıplar verdirilmiştir.
  4. Savaşın dördüncü aşamasında ise Türk ordusunun taarruzu yer almaktadır. En kanlı çarpışmaların yalandığı bu safhada genel karşı taarruz başlamıştır. Taarruz sonrasında Yunan birlikleri geri çekilmek zorunda kalmıştır.



Sakarya Meydan Muharebesi Sonuçları

Savaş sonucunda Türk tarafı için savunma savaşlarının sona ermiştir. Uzun süredir bu yönde hareket eden ordular artık taarruz ederek savaşmaya başlamışlardır.

Savaş sonrasında Yunanlar Türkiye’den tamamen çekilmişlerdir. Aynı şekilde İtalyanlar da Anadolu’daki birliklerini geri çekmişlerdir.

Milli Mücadele Dönemi içerisinde gerçekleştirilen son savunma savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Fransızlar ile Ankara Anlaşması imzalanmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Muharebesi ile Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi elde etmiştir.

Ankara işgali konusunda başarısız olan Yunanlar, İstanbul işgali konusunda almış oldukları kararlardan da tamamen vazgeçerek İstanbul’dan da çekilmişlerdir.

The post Sakarya Meydan Muharebesi Nedenleri & Sonuçları appeared first on Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi Barış & Ateşkes Antlaşmaları.